EuroHPC Summit - mogućnosti europske HPC infrastrukture i budući razvoj u smjeru umjetne inteligencije i kvantnog računarstva

22. 3. 2024.

U okviru rada Hrvatskog centra kompetencija za HPC stručnjaci Srca sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji EuroHPC Summit 2024 koja je održana od 18. do 21. ožujka u Antwerpenu u organizaciji Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi EuroHPC JU. EuroHPC Summit, godišnja je konferencija osmišljena kao pregled rada Zajedničkog poduzeća, ali i prilika da se zajednici koja se okuplja oko HPC-a iznesu planovi za budućnost te im se približe sve mogućnosti koje EuroHPC donosi. Sudjelovalo je petstotinjak sudionika uključujući i partnere EuroCC 2 projekta iz 32 zemlje.

Naziv ovogodišnje konferencije bio je Oslobađanje snage europskog HPC i kvantnog računarstva, a dominirale su teme vezane uz mogućnosti koje pruža kvantno računarstvo te strategije prilagodbe superračunalne infrastrukture da bi se zadovoljile potrebe rastućeg broja projekata iz područja generativne umjetne inteligencije (AI). Prezentirani su prvi rezultati upitnika provedenih u okviru projekta EuroHyPerCon u kojem se Hrvatska istaknula po broju upitnika ispunjenih od strane HPC korisnika.

Stručnjaci Srca sudjelovali su u panelu o izazovima korisničke podrške u području HPC-a. Na panelu su uz brojne europske centre kompetencija za HPC sudjelovali i centri izvrsnosti koji sudjeluju u razvoju i optimizaciji popularnih open source znanstvenih softvera. Na panelu je naglašeno kako je podrška u HPC-u zahtjevan proces zbog složenosti računalne okoline, a korisnicima je nužno pripremiti detaljne upute, tečajeve, znanstveni softver i alate za što jednostavniji rad.

Na konferenciji su i detaljnije opisane sistemske snage svih superračunala koje EuroHPC JU daje na korištenje industriji, javnoj upravi i znanstvenoj zajednici, a koje zajedno pružaju impresivnih 857 PFlops, 15597 CPU čvorova, 7869 GPU čvorova te 43476 GPU-ova (Nvidia A100/H100, AMD MI250X). Do sada je podržano 596 projekata putem otvorenih poziva, od kojih je trenutno 167 aktivno. Na više tematskih blokova sudionici su imali priliku čuti niz zanimljivih primjera korištenja infrastrukture, poput velikog projekta Destination Earth koji radi na izradi digitalnog blizanca Zemlje, klasičnih primjera iz područja računalne dinamike fluida, kemije, bioinformatike, primjene algoritama iz područja generativne AI za analizu europskih jezika te primjene HPC-a u procesu stvaranja crtanih filmova.